Potrebujeme:

4 porcie

  • 1,5kg bravčové kotlety s kosťou
  • korenie
  • 5 PL oleja
  • 5 bobkových listov
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 PL pretlaku
  • 3 PL zeleninové Bujony
  • 1 PL cukru
  • 2 veľké mrkvy
  • 1/2 malého zeleru
  • 2 petržlenu
  • 1 cibuľa
  • 1 smotana na šľahanie 30%
  • 2PL octu
  • knedľa na podávanie a brusnice

Ako na to?

Bravčovú kotletu zľahka osolíme, okoreníme a v celku ju opečieme na oleji (opekáme v hrnci, v ktorom budeme mäso ďalej piecť). Mäso po opečení odložíme nabok a vo výpeku postupne opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a petržlen (všetko nakrájané na kocky) a zasypeme cukrom, aby sme zeleninu skaramelizovali. Následne zarestujeme pretlak, ocot a zeleninovú Bujónku. Pridáme mäso, korenie a zalejeme vodou tak, aby mäso bolo do 1/2 ponorené. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C cca 2 hodiny pod pokrievkou. Akonáhle je mäso mäkké, dáme ho nabok, vytiahneme korenie a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pridáme smotanu a ešte chvíľu omáčku povaríme (omáčku zahusťujeme iba zeleninou a smotanou). Smotanovú omáčku podávame s plátkom kotletky, žemľovou knedľou a brusnicami.

© Autorom receptu je: Viktorie Hrazdílková