Bravčová pečienka ala sviečková
Potrebujeme:
4 porcie
- 1,5kg bravčové kotlety s kosťou
- korenie
- 5 PL oleja
- 5 bobkových listov
- 5 guličiek nového korenia
- 2 PL pretlaku
- 3 PL zeleninové Bujony
- 1 PL cukru
- 2 veľké mrkvy
- 1/2 malého zeleru
- 2 petržlenu
- 1 cibuľa
- 1 smotana na šľahanie 30%
- 2PL octu
- knedľa na podávanie a brusnice
Ako na to?
Bravčovú kotletu zľahka osolíme, okoreníme a v celku ju opečieme na oleji (opekáme v hrnci, v ktorom budeme mäso ďalej piecť). Mäso po opečení odložíme nabok a vo výpeku postupne opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a petržlen (všetko nakrájané na kocky) a zasypeme cukrom, aby sme zeleninu skaramelizovali. Následne zarestujeme pretlak, ocot a zeleninovú Bujónku. Pridáme mäso, korenie a zalejeme vodou tak, aby mäso bolo do 1/2 ponorené. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C cca 2 hodiny pod pokrievkou. Akonáhle je mäso mäkké, dáme ho nabok, vytiahneme korenie a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pridáme smotanu a ešte chvíľu omáčku povaríme (omáčku zahusťujeme iba zeleninou a smotanou). Smotanovú omáčku podávame s plátkom kotletky, žemľovou knedľou a brusnicami.
© Autorom receptu je: Viktorie Hrazdílková