Vegánsky plnený paprikový struk
Potřebujeme:
- 4 papriky
- 1 ks biele tofu (strúhané, ak nemáte rádi tofu, môžete použiť tempeh alebo červenú šošovicu)
- strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- čerstvé bylinky
- 100 g ryže
- 1-2 ľanové vajcia
- 1 PL jemného droždia (môžete vynechať)
- 1 PL olivového oleja
- čierne korenie, soľ
Omáčka:
- 6 paradajok
- bobkový list
- čierne korenie, nove korenie, soľ, cukor
- 1 l zeleninového vývaru (podľa potreby) pripraveného z Bujónky paprika/chilli
- škrob
- cibuľa
Ako na to?
Varte ryžu - podľa pokynov. Tofu nastrúhame. Jemne nakrájajte cibuľu, stlačte cesnak. Ak používate červenú šošovicu, použite varenú šošovicu. V miske zmiešame ryžu a tofu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, olivový olej, jemné droždie, korenie, soľ a dôkladne premiešame. Pridejte ľanové semienko (mleté semená a vodu 1:1, nechajte stáť niekoľko minút). Podľa potreby pridajte strúhanku. Čistíme papriky a odrežeme vrch. Potom naplňte papriku zmesou, zmes dobre vytlačte. Ak zmes zostane, vytvoríme gule. Paradajky uvaríme, olúpeme a zmiešame s ponorným mixérom. Vo väčšom hrnci v olivovom oleji premeňte jemne nakrájanú cibuľu na sklovec. Potom pridajte paradajkovú zmes a nalejte zeleninový vývar. Zmiešajte trochu škrobu v asi 100 ml vývaru a pridajte do zmesi. Pridajte bobkový list, korenie, soľ, cukor a nechajte ho variť a ložte plnene papriky. Pomaly varte na miernom ohni asi 20 - 30 minut - podľa potreby. Občas premiešajte. Podávame so zemiakmi, knedľami alebo chlebom.