Potrebujeme:

Mäsové guličky:

  • 600g mletého mäsa
  • 2 šampiňóny
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1PL sušené majoránky
  • 1 vajce
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, korenie podľa chuti

Smotanovo-Horčičná omáčka:

  • 25g ghí masla
  • 25g hladkej ražnej múky
  • 300ml zeleninového vývaru (1 PL zeleninovej bujónky + 300ml vody)
  • 250ml smotany na varenie
  • 2-3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL dijónskej horčice
  • korenie podľa chuti

Tekvicové hranolky:

  • 1 tekvica Hokaido
  • 1 PL sušeného cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • olivový olej v spreji

Ako na to?

Najprv na oleji orestujeme cibuľu, ku ktorej potom zarestujeme aj nakrájané šampiňóny. Mleté mäso dochutíme soľou, čiernym korením, čerstvou petržlenovou vňaťou, rozotreným cesnakom, sušenou majoránom, orestovanou zmesou a pridáme aj celé vajcia. Túto zmes poriadne spracujeme (najlepšie rukami) a vytvarujeme guličky. Guličky dáme piecť na papier na pečenie do predhriatej rúry na 200 ° C / cca 15 min.

Medzitým, čo sa nám pečú guličky si pripravíme smotanovú omáčku tak, že necháme rozpustiť ghí, pridáme múku a miešame cca 2 min na miernom plameni, kým sa zmes nespojí. Potom postupne pridávame za stáleho miešania vývar, ktorý sme urobili zo zeleninovej bujónky. Nakoniec omáčku zjemníme smotanou a dochutíme sójovou omáčkou, dijónskou horčicou a korením. Prevaríme do zhustnutia a máme omáčku hotovú.

Ako prílohu môžeme zvoliť tekvicové hranolky. Tekvicu hokaido nakrájame na hranolky, pridáme sušený cesnak, osolíme a zľahka zastrekneme olivovým olejom. Takto pripravené hranolky dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 ° C / na cca 10 až 15 min do chrumkava.

Mäsové guličky podávame preliate horčičnou omáčkou s tekvicovými hranolkami a brusnicovou omáčkou.

© Autorom receptu je: Viktorie Hrazdílková