Hlívová omáčka

  • 2 pl repkového oleja
  • 1 cibuľa
  • ½ čl. mletej rasce
  • 500 g čerstvej hlivy ustricovej
  • 2 pl hubové bujónky
  • 200 ml vody
  • 100 ml rastlinnej smotany
  • 1 čl. kukuričného škrobu
  • citrónová šťava z ½ citróna
  • ½ čl soli
  • 200 g cestovín

Postup

Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pridáme nakrájanú hlivu ustricovú a restujeme, kým nezmäkne a nezmenší svoj objem. Vmiešame štipku mletej rasce, pridáme Hubovú bujónku a všetko zalejeme vodou. Necháme ľahko prebublávať asi 10 minút.

Potom prilejeme rastlinnú smotanu. Pokiaľ preferujete hustejšie omáčky, rozmiešajte si v troche vody 1 lyžicu kukuričného škrobu a pridajte do omáčky – krásne ju zahustí.

Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a soľou podľa chuti. Premiešame s cestovinami a podávame napríklad s opečeným tofu a posypané konopnými semienkami.