Hlívová omáčka
- 2 pl repkového oleja
- 1 cibuľa
- ½ čl. mletej rasce
- 500 g čerstvej hlivy ustricovej
- 2 pl hubové bujónky
- 200 ml vody
- 100 ml rastlinnej smotany
- 1 čl. kukuričného škrobu
- citrónová šťava z ½ citróna
- ½ čl soli
- 200 g cestovín
Postup
Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pridáme nakrájanú hlivu ustricovú a restujeme, kým nezmäkne a nezmenší svoj objem. Vmiešame štipku mletej rasce, pridáme Hubovú bujónku a všetko zalejeme vodou. Necháme ľahko prebublávať asi 10 minút.
Potom prilejeme rastlinnú smotanu. Pokiaľ preferujete hustejšie omáčky, rozmiešajte si v troche vody 1 lyžicu kukuričného škrobu a pridajte do omáčky – krásne ju zahustí.
Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a soľou podľa chuti. Premiešame s cestovinami a podávame napríklad s opečeným tofu a posypané konopnými semienkami.